TREĆA KORIZMENA NEDJELJA – OGLASI – MARUŠEVEC

15.03.2020. TREĆA KORIZMENA NEDJELJA – Sv. Veljko
07.30.h. – Maruševec – župna misa

09.30.h. – Druškovec + 1. Josip, Margareta i Franjo Varga, Štefanija i Blaž Vuglovečki te Olga i Franjo Lopatni

2. Martin, Josipa(ž) i Josip Martinčević-Gregurin i ob. Martinčević-Gregurin – daje Barica

3. Eršegović Stanko, Bančić Stjepan i Božica Ražnjević – daje obitelj

4. Franjo, Kata i Andrija Belcar te Ema i Rok Martinčević

5. Stanko Kolarek, Vlatko, Marija, Franjo Posavec-Hladin – daje Katarina Kolarek

6. Bunić Mijo, Kristina(ž), Franjo, Vladimir, Damir, Marija(ž), Stjepan i Dragica(ž), Komes Juraj, Matilda(ž), Alojz i Josipa(ž) – daje Slavica

7. Josip, Valent i Draga(ž)Martinčević – daje Ivica Martinčević

8. Vladimir Strelec i ob., Ljudevit Belcar i ob., Jaga(ž) Husnjak i ob.

10.00.h. – Maruševec – Križni put – predvode bračni parovi naše župe

11.00.h. – Maruševec + 1. Josip Pofuk, ob. Viktora Blažunaj i ob. Makovec Andrije – daje Emica Pofuk

2. Tomislav Hrgar i rod., Ivan, Ema i Stjepan Makovec, Biserka Damjanić, Katarina Peharda, Katarina Presečki i rod. Presečki – daje ob. Bare Hrgar

3. Slavko i Draga(ž) Vrbanec, ob. Josipa Vrbanec, ob. Stjepana Posavec te Andrija i Bara Hanžek – daje ob. Josipa Vrbanec

4. Na jednu nakanu

5. Josipa(ž), Stjepan, Dragutin i Viktor Milec, Pepa(ž) i Josip Plasajec – daje Biserka

6. Herceg Antun, ob. Martinčević Slavka, Slava, Veronika, Stjepan, Barbara, Josip, Danijel i Vera Vokale, Herceg Antun te Vladimir Mikačić – daje ob. Mikačić

7. Stjepan i Jelica Rudnički – daje ob. Cerjan

8. Vladimir Bregović i rod. Bregović te Zlatica, Vilko i Josip Horbec – daje ob.

9. Ob. Orsag i Breški – daje Slavko Orsag

10. Ivan, Ivka, Cvetko i Ana Peharda te Vinko i Roza Šagi

16.03.

Ponedjeljak (Lju.)

Sv. Hrvoje 16.00.h – 17.00.h. – Maruševec – župnik je u uredu

17.00.h. – Maruševec + Danica, Stjepan i Marija Vrbnjak te Barbara Rožić – daje obitelj

17.03.

Utorak(Lju.)

Sv. Domagoj 16.00.h – 17.00.h. – Maruševec – župnik je u uredu

17.00.h. – Maruševec + Marija, Marko i Anđela Korpar te Slavko Hanžek – daje Nenad Korpar

18.03.

Srijeda (Lju.)

Sv. Edo Župnika nema!
19.03.

Četvrtak

(Bi.)

  Sv. Josip – zaručnik 17.00.h. – Maruševec + 1. Slavko, Pavao, Juraj, Elizabeta, Katica, Josip, Jagica i Stanka(ž) Popijač, Tomo, Danijel, Rozika i Josipa(ž) Bahun te Marija i Valent Kolac – daje Slavica Popijač

2. Josip i Katarina Peharda-Božić, ob. Peharda – Božić, Josip Bahun, Antun Mikac, Josip Cmuk, Josip i Marija Peharda te Nada i Blaž Horvat – daje Slava

3. Jug Josip i ob. Matijašec, Jug i Ščuric, Kolenko Andrija i Posavec-Kovač Slavko – daje ob. Ščuric

17.30.h. – 18.30.h. – župnik je u uredu

20.03.

Petak

(Lju.)

 

Sv. Klaudija

08.00.h – 09.00.h. – Maruševec – župnik je u uredu

16.30.h. – Maruševec + 1. Deduš Pavao, Ema i Stjepan, Kozina Ivan i Kata, Hudinčec Ivan i Sofija te ob Bajde i Rotar – daje obitelj

2. Jurica, Ivka i Viktor Cerjan te Vikica Benkus – daje ob. Cerjan

3. Nada Kretić, Slavko, Branko i Cecilija Marčec – daje Jadranka Marčec

21.03.

Subota

(Lju.)

Sv. Vlasta 07.00.h. – Maruševec – na nakanu

15.00.h. – Maruševec – krštenje

22.03.

Nedjelja

(Lju.)

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA –

Sv. Leonarda

07.30.h. – Maruševec – župna misa

09.30.h. – Jurketinec

10.00.h. – Maruševec – Križni put – predvode bračni parovi naše župe

11.00.h. – Maruševec + 1. Tomo i Bara Peharda, Rok, Zora i Juraj Bahun, Draga(ž) i Slavko Štrlek, Stjepan Jakopec, Angelika Klaus i Andreja Geci – daje ob. Peharda

2. Ob. Josipa Cvetko te ob. Kranjčić – daje ob. Peharda

3. Stjepan i Anka Špoljar, rod. Špoljar, Andrija i Anđela Peharda, rod. Peharda, Juraj Makovec i rod. Makovec – daje ob. Špoljar

4. Herceg Josip – daje Ružica

5. Josip Štrlek – daje obitelj

6. Josip i Marija Grilek i Stjepan Antolić – daje obitelj

7. Deduš Slava, Petar i Ruda – daje ob. Deduš

8. Zvonko i Slava Lisec, Brodar Marija, Josipa(ž) i Josip – daje Terezija

9. Josip Bašić, Mirko i Jagica Banec – daje Barica Bašić

10. Hrgarek Jelica, Štefica, Andrija, Slavko, Dragutin, Štefanija i Ivan te Ćiril i Ema – daje Josip Hrgarek

11. Josip, Ljuba i Stjepan Korpar te ob. Korpar – daje ob. Marice Korpar

12. Peharda Josip, Milka i Juraj te Vlado Lacković – daje ob. Katice Peharda

·       ŽUPNIKOV BROJ MOBITELA: 098/ 44 66 02 ako me trebate slobodno se obratite u uredovno vrijeme!

·       OVE NEDJELJE MILODAR KOJI SE PRIKUPI – ide za potrebe Crkve u Bosni i Hercegovini jer obilježavamo TJEDAN SOLIDARNOSTI SA CRKVOM U BIH!

·       ODGAĐA SE OBILJEŽAVANJE DANA NARCISA

·       AKO NETKO ŽELI OTKAZATI MISU ILI KRŠTENJE ŠTO SMO UPISALI U OVOM VREMENU NEKA MI SE TELEFONSKI JAVI U UREDOVNO VRIJEME TE ĆEMO TO I UČINITI I DOGOVORITI NAKNADNE TERMINE!!

·       VJERONAUK ZA PRVOPRIČESNIKE I KRIZMANIKE – NEMA DO DALJNJEGA

·       PREMA PREPORUCI BISKUPSKOG ORDINARIJATA IZ VARAŽDINA ŽUPNI VJERONAUK I BILO KAKVE DRUGE PASTORALNE AKTIVNOSTI – ŽUPNIH ZBOROVA, ŽUPNIH DRUŠTAVA I ZAJEDNICA ODGAĐA SE DO DALJNJEGA!!!

Draga braćo svećenici,

potaknut pastirskom brigom za povjereno mi stado, osjećam dužnost obratiti se vama i povjerenim vam zajednicama, kako bismo i mi sa svoje strane kao vjernici preuzeli odgovornost jedni za druge u ovim trenucima globalne pandemije koronavirusa.

Nastavno na zaprimljenu Preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja koju je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, do daljnjega za područje naše Varaždinske biskupije određujem sljedeće:

ZA VJERNIKE:

1. Neka vjernici pravodobno, redovito i ustrajno slijede preporuke civilnih vlasti u vezi postupanja za smanjenje rizika zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), osobito s obzirom na opće mjere zaštite od respiratornih bolesti (higijena ruku i nosa).

2. Neka sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje imaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, kratak dah).

3. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje su bile na zaraženim područjima ili u bilo kakvom mogućem kontaktu s osobama na koje se sumnja ili kod kojih je potvrđena prisutnost bolesti.

4. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe starije životne dobi i osobe s bilo kojom vrstom kroničnih bolesti.

5. Gore navedene kategorije osoba u takvim situacijama ne veže obveza nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima sudjelovati u misi, koju neka – sukladno pravnoj odredbi – zamijene vremenom provedenim u molitvi, osobito sudjelujući u misnim slavljima ili pobožnostima putem televizijskog i radijskog prijenosa (usp. kann. 1246-1248, ZKP).

ZA SVEĆENIKE:

1. Neka se sa svetih mjesta – osobito župnih crkava, kapela i svih liturgijskih prostora ukloni blagoslovljena voda iz škropionica koje neka ostanu u potpunosti očišćene, prazne i suhe.

2. Neka se vjernike u misnom slavlju ne poziva na pružanje znaka mira, izostavivši u potpunosti tu liturgijsku gestu.

3. Neka svećenik, kao i svaki drugi djelitelj svete pričesti, prije i nakon misnog slavlja opere ruke sapunom i vodom, a neposredno prije dijeljenja svete pričesti i nakon toga također i nekim dezinficijensom za ruke (antibakterijskim gelom ili medicinskim alkoholom). U tu svrhu praktično je staviti posudicu s medicinskim alkoholom uz oltar – primjerice, može stajati na stoliću za prinos darova.

4. Nužno je posebno pridržavati se svih higijenskih mjera i prilikom pripreme svega što je potrebno za misno slavlje. Neka se na to upozore sakristani i sakristanke odnosno župni suradnici koje inače sudjeluju u pripremi svega što je potrebno za misu.

5. Neka se sveta pričest podjeljuje na ruku, privremeno do daljnjega u potpunosti izostavivši način podjeljivanje svete pričesti u usta, o čemu neka se ponovno prije obreda svete pričesti podsjeti i obavijesti prisutne vjernike. Prilikom podjeljivanja svete pričesti na ruku neka se izbjegava fizički kontakt.

U CRKVENIM PROSTORIMA:

1. Neka se posveti posebna pozornost higijeni i dezinfekciji svih crkvenih prostora, na što osobito upozorite one koji o navedenom vode brigu, i to na način da se učinkovitim sredstvima redovito i detaljno čiste površine koje ljudi stalno ili češće dotiču, kao i da se navedeni prostori redovito provjetravaju.

2. Molimo da se ne organiziraju velike korizmene ispovijedi, već neka svaki župnik u svojoj župi pruži redovito mogućnost pojedinačnih ispovijedi – isključivo u ispovjedaonici u kojoj su ispovjednik i pokornik fizički odijeljeni (rešetka sa zaštitnom folijom) ili u prostoru u kojemu je moguće između ispovjednika i pokornika osigurati udaljenost od najmanje jednoga do dva metra, izbjegavajući bliski kontakt.

3. Neka se izbjegavaju liturgijska i vjerska okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi, vodeći brigu – koliko god je moguće – o poštivanju preporuke stožera civilne zaštite da broj sudionika ne prelazi stotinjak osoba.

4. Neka se na ulasku u crkvene prostore na prikladno i vidljivo mjesto stave plakati o pravilnom pranju ruku i mjerama zaštite koji vam se dostavljaju u prilogu, a sukladno preporuci stožera za civilnu zaštitu.

5. Neka se na ulasku u crkvene prostore, a osobito sanitarne prostorije, postave – ukoliko ih je moguće nabaviti – sredstva za dezinfekciju ruku.

6. Do daljnjega neka se u crkvenim prostorima ne održavaju župni vjeronauk i bilo kakve druge pastoralne aktivnosti – župnih zborova, udruga, društava, zajednica.

Vjernike pozovite na dosljedno pridržavanje ovih uputa – u duhu korizmene pokore, osobito ih podsjećajući da su život i tjelesno zdravlje dragocjeni Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na zajedničko dobro« (usp. br. 2288, KKC). Isto tako, s očinskom ih pažljivošću potaknite da prihvate ove upute jer su kao vjernici obvezni slijediti s kršćanskom poslušnošću ono što posvećeni pastiri, budući da predstavljaju Krista, odrede kao upravitelji Crkve (usp. kan. 212 S1, ZKP).

S obzirom na stalne promjene epidemiološke situacije i posljednje preporuke pozivam vas da kontinuirano pratite razvoj situacije, a s obzirom i na nove – moguće još strože mjere.

U molitvi i brizi jedni za druge, osobito za sve bolesne i potrebite, upućujem vam srdačan pozdrav u Gospodinu!

Bože Radoš
varaždinski biskup