Župa Maruševec na SHKM u Vukovaru

Mladi naše župe u Vukovaru

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) ove se godine održao u Vukovaru i na području cijele Đakovačko-osječke nadbiskupije 29. i 30. travnja. Devetero mladih (djevojaka) iz župe Maruševec pridružilo se mladima iz našeg Gornjovaraždinskog dekanata i sudjelovalo u dvodnevnom programu za mlade iz cijele Hrvatske i šire. Na tri dekanatska susreta pripremali smo se za susret u Vukovaru i upoznavali geslo i himnu susreta Krist, nada naša.

Prema Slavonskom Brodu i župi Gospe od brze pomoći uputilo se u subotu, 29. travnja stotinjak mladih u dva autobusa, a predvodili su nas župni vikar iz Ivanca Petar Mlakar i Lovorka Kelemen iz Margečana. U Slavonskom Brodu za nas je organiziran ručak u jednom restoranu, a zatim smo stigli u crkvu i svetište Gospe od brze pomoći gdje smo upoznali domaćeg župnika i rasporedili se u obitelji koje su nam pripremile smještaj. Popodne smo u Pastoralnom centru spomenute Župe imali katehezu zajedno sa mladima iz zagrebačke Župe Svetog Petra, iz Marije Bistrice i Siska koji su također bili smješteni u samom centru Broda. Nakon okrepe, u formiranoj koloni, prošetali smo gradom do franjevačke crkve Presvetog Trojstva i uz obalu rijeke Save stigli u dvoranu Vijuš. (slika 1)

Tamo su domaćini pripremili kulturno – duhovni program za sve mlade pristigle u deset Brodskih župa – oko 2200 mladih! Program je bio raznolik: folklor, igrokaz, pjesma, svjedočenje jednog branitelja, pozdrav nadbiskupa Đure Hranića, a na kraju euharistijsko klanjanje. (slika 2)

Bogati dojmovima kasno navečer vratili smo se svojim domaćinima na večeru i spavanje.

Ujutro smo napustili drage domaćine, razmijenili darove i adrese i pošli put Vukovara na centralno događanje Susreta hrvatske katoličke mladeži. To je naravno misa u perivoju dvorca Eltz. Kao uspomena ostaju nam akreditacije i silikonske narukvice koji su nam ustvari bili propusnica za perivoj kao i za druga mjesta u gradu koja smo mogli popodne posjetiti. (slika 3)

U Vukovar smo stigli rano pa smo zauzeli prva mjesta i sabrano sudjelovali na svetoj misi zajedno sa 30 000 mladih. (slika 4 i slika 5)

Prije mise napravili smo zajedničku fotografiju mladih iz Gornjovaraždinskog dekanata uz obalu Dunava. (slika 6)

Popodne smo mogli prisustvovati programu koji se održavao u središtu grada, posjetiti znamenitosti u gradu ili autobusnim linijama posjetiti Borovo naselje, Memorijalni centar Domovinskog rata ili Ovčaru. (slika 7)

 

Navečer je na mjestu gdje se održala sveta misa bio završni koncert SHKM-a na kojem su nastupali Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Božja pobjeda i Opća opasnost. Ti su izvođeči bili otprije poznati, ali prije njih nastupio je i gost iznenađenja (i izazvao oduševljenje) – Miroslav Škoro! (slika 8)

U Ivanec smo se vratili u 2 ujutro, ali zato smo za odmor od puta i skupljanje dojmova iskoristili 1. maj.

  1. po redu SHKM održat će se u Zagrebu 2020. godine. Vidimo se!                                                                                                                                                 Jelena Breški